Kan mijn kind naar regulier onderwijs? Wanneer en hoe informeer ik de school over de klachten van mijn kind?

Na de baby- en dreumestijd is een eerste stap om bijvoorbeeld naar een peuterspeelzaal te gaan of op kleuterleeftijd naar het eerste jaar basisonderwijs. Voor ouders met een kind met achondroplasie kunnen er vragen spelen zoals:

  • Kan mijn kind naar een normale peuterspeelzaal en regulier onderwijs?
  • Waar moet je op letten als je je kind graag naar het reguliere onderwijs laat gaan?
  • Heeft achondroplasie gevolgen voor de schoolprestaties van mijn kind?

Kinderen met achondroplasie hebben een normale intelligentie en kunnen het gewone onderwijs volgen.

Ouders kunnen het kinderdagverblijf of de school goed inlichten over de medische geschiedenis van hun kind en over hanteringsadviezen, het liefst al ruim voor de eerste schooldag. Op school kunnen er beperkingen zijn. Soms zijn aanpassingen in verband met het gehoorverlies en de mobiliteit nodig. De gewrichten zijn vaak beperkt belastbaar. Bij ernstigere vormen van achondroplasie zijn er aanpassingen en voorzieningen nodig op school en thuis. Denk hierbij ook aan aangepaste potloden en pennen, i.v.m. de kleiner gevormde handen. Ook aangepast schoolmeubilair is van belang. Regionale zorgverleners, zoals de revalidatiearts en de ergotherapeut kunnen hier bij advies geven.

Andere veelgestelde vragen

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisenetwerk via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed