Prognose

Ondanks alle uitdagingen kunnen de meeste volwassenen en kinderen met achondroplasie een normaal leven leiden, met behulp van aanpassingen. School, vriendschappen, carrière, een gezin, sporten etc. zijn meestal mogelijk. Autorijden is vaak mogelijk in een aangepaste auto.

Gespecialiseerde medische zorg en maatschappelijke voorzieningen zijn daarbij van belang.

Levensverwachting

Mensen met achondroplasie hebben dezelfde levensverwachting als iemand met een gewone lengte. Wanneer afwijkingen aan de borstkas en de wervelkolom ademhalings- of circulatieproblemen veroorzaken, kan de levensduur korter zijn. 

Ontwikkeling van rugklachten en uitstralende pijn

Op volwassen leeftijd kan de verkromming van de rug toenemen. Hierdoor kan de druk op de zenuwen die uittreden bij de ruggenwervels toenemen. Dit kan rugpijn tot gevolg hebben met uitstraling naar het been, maar ook eventueel krachtsverlies en problemen met plassen of ontlasting.

Overgewicht

Bij mensen met achondroplasie komt vaker overgewicht voor. Dit komt door een te hoog gewicht bij hun kleine lengte. Door het overgewicht kan meer belasting op de gewrichten komen te staan, met pijnklachten tot gevolg.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisenetwerk via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed