Welke rugklachten van de wervelkolom komen voor bij mensen met achondroplasie?

Thoracolumbale kyfose

Kinderen met een achondroplasie staan vaak al vanaf jonge leeftijd met een versterkte lendenlordose, met een holle rug. Deze holling neemt toe als zij ouder worden en kan rugklachten geven. Vaak is er een thoracolumbale kyfose.

De behandeling van (ernstige) kyfose van de wervelkolom bij volwassen met achondroplasie vindt plaats bij het skeletsdysplasieteam voor volwassenen van het UMC Utrecht (locatie UMCU).

Wervelkanaal stenose

Ook kunnen de wervels een andere vorm hebben, waardoor zij nauwer zijn en het ruggenmerg of de uittredende zenuwen bekneld raken (kanaalstenose). Dit kan zorgen voor klachten als rugpijn met uitstraling naar de benen, tintelingen in de benen, krachtsverlies, maar ook incontinentie voor mictie of defecatie.

Neurochirurgische behandeling van de wervelkanaalstenose bij achrondroplasie is een specifieke expertise van het Kleine mensen behandelteam van het LUMC.

 

Andere veelgestelde vragen

Collegiaal consult

Mogelijk heeft u als zorgverlener behoefte aan een collegiaal consult over uw patiënt met (vermoedelijk) achondroplasie. U kunt hiervoor contact opnemen met het expertisenetwerk achondroplasie.

Meer informatie over collegiaal consult
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed